Hypnose bij autisme ( en voor iedereen zonder autisme)
Naast autismecoaching, levensbrede coaching en jobcoaching werken wij in onze praktijk ook met hypnotherapie. Hypnose bij autisme is een perfecte combinatie gebleken. Hypnose zorgt voor rust in het hoofd en het lichaam. Regelmatig, en altijd in overleg met en goedkeuring van de cliënt, gebruiken wij hypnose als aanvullende therapie bij autismecoaching. Tijdens een hypnosesessie wordt de cliënt in een ontspannen trance gebracht. Deze staat van ontspanning is voor iedereen, maar zeker voor personen met kenmerken van ASS, een heerlijk en volledig moment van rust in een zee van hectiek.
Als bijkomend voordeel, kan er in deze ontspannen toestand met het onderbewustzijn worden gewerkt en kunnen belemmerende overtuigingen en negatieve ervaringen uit het verleden opgelost en/of verwerkt worden.
Daarnaast geven we workshops zelfhypnose.
Toepassingen van zelfhypnose:
• Beter slapen, afvallen, minder drinken of roken,
• Minder stress en meer rust, energie, balans en zelfvertrouwen,
• Lichamelijke klachten zoals pijn, astma en allergie verlichten,
• Emotionele klachten aanpakken,
D.m.v. zelfhypnose kan iemand leren zichzelf in een heerlijk diepe en ontspannen trance te brengen en rust in hoofd en lichaam te brengen.
De psychiater Milton Erikson heeft in de jaren 60 van de vorige eeuw, de directe hypnose uit de kermissfeer gehaald door het te transformeren tot een serieuze vorm van psychotherapie: de indirecte hypnose. Indirecte hypnose werkt bewust met lichtere trance dan bij directe hypnose om contact tussen cliënt en therapeut mogelijk te maken. Die lichtere trance waarbij de cliënt controle over zichzelf houdt is op de langere termijn effectiever, omdat niet de symptomen maar de oorzaken worden onderzocht en behandeld.
Samenvattend kunnen we zeggen:
Directe hypnose is: snel, diep, klassiek, autoritair/directief (de ‘therapeut weet wat goed voor je is en programmeert je onbewuste), controleverlies cliënt, symptoomgericht, soms snelle resultaten, die meestal niet blijvend zijn, waarbij oude klachten terugkeren of transformeren in andere klachten (symptoomverschuiving) en vaak onveilig in handen van laag opgeleide ‘therapeuten’.
Indirecte hypnose: redelijk snel, modern, volgend / permissief (de therapeut is een navigator om de cliënt in het onbewuste te begeleiden, waarbij de klachten en hulpbronnen met elkaar in contact worden gebracht; de oplossing ligt in de cliënt waarbij de therapeut het proces op gang brengt en katalyseert), causaal (probleemoplossend en niet symptoom gericht), veilig met blijvende resultaten.
Wetenschappelijk erkend en bewezen
Effectiviteit van hypnotherapie
De effectiviteit van hypnotherapie is wetenschappelijk bewezen en bewezen. Het Deutsche Ärzteblatt kopte al in maart 2004, blz. 125: “De effectiviteit van hypnotherapie is bewezen in meer dan 200 empirische studies”
Hypnotherapie wordt ook door de Wetenschappelijke Adviesraad voor Psychotherapie erkend als een wetenschappelijk bewezen behandeling in de Bondsrepubliek Duitsland
Cruciaal voor het succes van een hypnosebehandeling is echter niet de trance zelf, maar het succes hangt vooral af van welke procedures en technieken in de trance worden gebruikt.
Hypnosebehandeling is slechts zo goed als de gebruikte technieken en procedures
Coachingspraktijk Coevorden is geaccrediteerd door de IAPCH, The International Association of Professional Conversational Hypnotists.