Over

 

HELP-AUT: Autismecoach – hulp bij autisme

Help-Aut: Autismecoach en Autismecentraal.nl zijn onderdeel van Coachingspraktijk Coevorden.
Wij hebben ruime ervaring in het coachen en begeleiden van mensen met (kenmerken van) ASS (autisme spectrum stoornis). Naast autismecoaching geven we ook levensloopbegeleiding, jobcoaching, hypnotherapie en hypnocoaching. Onze praktijkruimte is in Coevorden en we werken in de provincies Drenthe en Overijssel. Wij zijn gecertificeerd door het Keurmerk Kwaliteitsregister Autismespecialisme.

Janet LitmaathAutismecoach i.o. & Emperial Expert (EE) 
Matrixcoach i.o.
Remedial Teacher
Kindertalentenfluisteraar
25+ jaren leraar basisonderwijs

Mijn naam is Janet Litmaath Kranenborg

Ik ben ruim 25 jaar werkzaam als leerkracht in het basisonderwijs en heb in de loop van de jaren veel ervaring opgedaan met kinderen met een ‘rugzakje’, moeilijk lerende kinderen en kinderen met gedragsproblemen en gedragsstoornissen. Soms zitten daar ook kinderen bij met kenmerken van autisme, soms gediagnosticeerd, vaak ook (nog) niet. 

Ik werk als ervaringsdeskundige vanuit mijn jarenlange ervaringen met het werken met deze kinderen, de ervaring van mijn eigen kinderen én mijn echtgenoot met (kenmerken van) autisme / add / pdd-nos. Nagenoeg alle hulpvragen die ik in onze praktijk tegenkom, zijn hulpvragen die ik eerder al op een of andere manier in de loop van de afgelopen jaren als leerkracht, remedial teacher en kindercoach ben tegengekomen. En natuurlijk dagelijks in mijn eigen gezin!
Als Kindertalentenfluisteraar voer ik talentgesprekken met kinderen. Op deze wijze krijgen kinderen inzicht in waar hun kracht ligt. Het draagt bij aan een positief zelfbeeld, geeft hen meer veerkracht en weerbaarheid zodat ze beter kunnen omgaan met de uitdagingen die op hun pad liggen.

Ik werk vanuit de principes van de methodes Krachtig met Autisme, Meer rust bij autisme en Geef me de 5. Ik coach volwassenen en kinderen.

Waarom ik autismecoach en talentenfluisteraar ben geworden

Tijdens mijn werk als lerares op de basisschool merkte ik steeds meer dat ik minder persoonlijke aandacht kon schenken aan de kinderen. Simpelweg doordat er van het vak lerares steeds meer wordt verwacht, meer administratieve taken, en een erg vol rooster.

Meer en meer merkte ik dat ik de kinderen zo graag wilde helpen met “gelukkiger” worden, ouders wilde ondersteunen in hun drukke leven. Deze behoefte werd steeds duidelijker en heeft mij doen besluiten om na 25 jaar naast mijn werk als leerkracht, mij meer te gaan richten op kinderen en ouders die op school ‘naast de boot vallen’ en meer coaching en begeleiding te geven op die punten waar zij behoefte aan hebben. 

Mijn missie ‘het gelukkige kind’

Als kindercoach en talentenfluisteraar wil ik bijdragen aan het gelukkige kind, op wat voor manier dan ook. Elk kind heeft recht op geluk, veiligheid en liefde. Bijna elk kind krijgt te maken met tegenslag, moeilijkheden, fasen waarin het niet soepel loopt door welke oorzaak dan ook. 

Coaching van het kind kan alleen succesvol zijn met de samenwerking met de opvoeders en vaak ook de school. Dit contact vind ik daarom ook heel waardevol en daar besteed ik veel aandacht aan.

Oudercoach

Wanneer ouders meer handvatten willen in de opvoeding of het omgaan met de emoties van hun kind kan ik oudercoaching inzetten. Vaak helpt 1 sessie al om verandering teweeg te brengen. 

Lees meerPiet Litmaath

Piet Litmaath Autismecoach                                                                                               

Gecertificeerd Autismecoach Empirical Expert (EE),
Gecertificeerd Praktijkopleider
Gecertificeerd Coach MatrixMethode 
Gecertificeerd Hypnotherapeut
Jeffrey Stephens Protocol
Gecertificeerd Coaching Skills Mastery / NLP Coach  
Ervaringsdeskundige 

Mijn naam is Piet Litmaath. Ervaringsdeskundige autismecoach. Getrouwd, vader van een zoon en een dochter, beiden met (kenmerken van) autisme en add.
Ik ben natuurliefhebber, gek met beesten en heb 2 eigenwijze cockers, Jack en Lana.

Ik heb bijna 30 jaar gewerkt in diverse commerciële functies. Als zelfstandig ondernemer, als bedrijfsleider, ict-er en als HR-medewerker heb ik met veel mensen mogen samenwerken en heb ik veel mensenkennis opgedaan. Die kennis en ervaring zet ik nu in om anderen te helpen. Communiceren, luisteren en relativeren zijn sterke eigenschappen die ik bezit. Tijdens het coachen zet ik deze eigenschappen in om mensen met diverse ‘uitdagingen’ weer in hun kracht te zetten. 

Mijn benadering is positief, doelgericht, toegewijd, discreet en met humor. 
In mijn communicatie ben ik direct en helder. Ik ga uit van een gelijkwaardige cliënt-coachrelatie, gebaseerd op respect en puurheid.
Integriteit, betrouwbaarheid en het welzijn van de cliënt staan bij mij altijd voorop.


“Praktische coaching met als doel het zo zelfstandig mogelijk functioneren in de maatschappij”

 

 

Ervaring en achtergrond

In 2011, na een aantal jaren van hectiek, chaos en teleurstellingen, kwam ik thuis te zitten. Burnout. Het heeft me, met vallen en opstaan, bijna 2 jaar gekost om weer ‘de oude’ te worden. Toen bij mij in 2012 de diagnose ADHD met een ASS werd gesteld, vielen er nogal wat puzzelstukjes op hun plaats. Veel, vooral negatieve en teleurstellende, ervaringen uit het verleden op het gebied van werk, collega’s, vrienden en relaties, konden plotseling verklaard worden. Als ervaringsdeskundige én als vader met een zoon met kenmerken uit het autismespectrum heb ik inmiddels jarenlange ervaring met de uitdagingen en de mogelijkheden die ASS alle dagen biedt. En ik heb geleerd om met de dagelijkse beperkingen en uitdagingen om te gaan en deze een plaats te geven in mijn leven.

Die kennis deel ik nu dagelijks als autismecoach / werkcoach met autisme-lotgenoten in Drenthe en Overijssel en geef ik hulp bij autisme. Aan jongeren en  jongvolwassenen. Ik heb de opleiding tot coach / hypnotherapeut gevolgd bij de NLP Life Academy van Martijn Groenendal (coaching bij angsten, verslavingen, depressies) en heb ik diverse Hypnotherapie- en hypnosestudies gevolgd bij verschillende (internationale) instituten. Ik beheers conversationele hypnose technieken, Directe Hypnose, NLP, Milton Erickson, Quantum Hypnose, snelle inductie technieken etc

Ik ben “Certified Member of the International Association of Professional Conversational Hypnotists”. Wereldwijd één van de meest toonaangevende opleidings- en certificeringsinstituten op het gebied van Hypnose- en Hypnotherapie. (www.iapch.org)

Ik heb diverse masterclasses en verdiepingstrainingen gevolgd, o.a. bij Ruud Nooijen. Martijn Groenendal en Marja Boxhoorn.
Momenteel volg ik de verdiepingstraining voor Coaching Skills Mastery (NLP Life Coaching) en de opleiding tot gecertificeerd autismecoach bij Autismecoach.nl van Marja Boxhoorn. Ik werk volgens de richtlijnen van de Nederlandse Bond voor Coaches NOBCO. Uiteraard volg ik regelmatig bijscholingen en vakcursussen op het gebied van coaching en hypnotherapie.

Mijn doelgroep

Mijn doelgroep bestaat uit jongeren en (jong)volwassenen met een normale tot hoge intelligentie en met kenmerken of een diagnose van een autismespectrumstoornis, klassiek Autisme, ADHD, ADD, Asperger, en PDD-nos.

Lees meer

Budgetcoaching

In het kader van de levensbrede begeleiding bieden wij ook onze diensten aan als budgetcoach.

 

Samenwerking

In de loop van de jaren hebben we een uitgebreid netwerk opgebouwd.
Wij werken samen met:

Autismecoach.nl, met het UWV, met o.a. de Gemeenten Coevorden, Emmen, Hoogeveen en WMO-loketten, met scholen in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs in Drenthe en Overijssel, met jobcoaches en arbeidsdeskundigen, met notarissen, advocaten en schuldhulpverleners.

Onze praktijk is gecertificeerd door het Keurmerk Register Autisme Specialisme en onze coaches zijn gecertificeerd met het Keurmerk ZPOké voor Zelfstandig Werkende Professionals.

Vergoeding

Autismecoaching en / of Levensbrede begeleiding door onze coachingspraktijk wordt vaak vergoed door je gemeente. Wij kunnen  je helpen met jouw aanvraag voor een financiering bij de WMO-afdeling. De begeleiding kan ook door jezelf of je werkgever worden bekostigd.

 Over mij in de media