“Iedereen is een beetje autistisch”

Tekst met dank aan de LinkedIn Bijdrage van Jopie Louwe Kooijmans
AKA NeuroElfje | Neurodivergente contentspecialist | Ervaringsdeskundige spreker en blogger.

 

“Iedereen is een beetje autistisch”

Elke autist heeft dit wel eens gehoord. Ik ook, meerdere keren. Maar vreemd genoeg zijn het over het algemeen de niet-autistische mensen die dit zeggen.

Veel autistische mensen vinden het beledigend en weten niet altijd goed hoe ze erop moeten reageren. Ik ook niet. Maar ik weet van mezelf dat ik beter kan formuleren wat ik bedoel als ik de tijd neem om het op te schrijven, dus dan doe ik het maar zo.

Het is beledigend omdat het echt heel moeilijk kan zijn om als autistisch persoon te (over)leven in deze wereld. Dat zie je in cijfers: autistische mensen wereldwijd hebben een levensverwachting van gemiddeld ongeveer tussen de 39 jaar en 64 jaar, afhankelijk van welk onderzoek je pakt. Onze zelfdodingscijfers zijn torenhoog. Bijna ieder autistisch persoon heeft bijkomende psychische problemen of heeft deze gehad, zoals angsten of depressies. Veel autistische mensen, ook in Nederland, hebben geen werk en leven vaak in armoede.

Bovendien is het autismespectrum geen schaal van licht naar zwaar, maar meer een kleurenspectrum (zie afbeelding). En dat is nog versimpeld, en kan per dag of situatie veranderen.

Door te zeggen dat iedereen een beetje autistisch is reduceer je het tot een een quirky persoonlijkheidstrekje. Dat is het gewoon echt niet. En hoewel er ook positieve dingen zijn aan autisme, is het is een keiharde en vaak heftige realiteit voor ons. Neurotypische mensen kunnen natuurlijk ook moeilijkheden hebben, maar dat is echt niet met elkaar te vergelijken.

Je voldoet aan de criteria voor autisme, of niet.
Je bent autistisch, of je bent het niet.

Voorvertoning van afbeelding