Het verschil tussen PGB en ZIN / AutismeCentraal.nl

Wat is een Persoonsgebonden Budget (PGB)?

Een Persoonsgebonden Budget is een geldbedrag waarmee mensen zelf hun eigen zorg kunnen inkopen. De overheid bepaalt hoeveel geld u krijgt. U kunt echter zelf beslissen wat voor zorg u wilt ontvangen, van wie u die zorg wilt ontvangen, waar u zorg krijgt en wanneer u zorg nodig heeft. Kortom, u heeft veel keuzevrijheid om zelf te bepalen wat het beste bij u past.
Heeft u een sterke voorkeur voor een bepaalde zorgverlener? Of wilt u persé een bepaald type scootmobiel aanschaffen in plaats van het standaardmodel van de gemeente? Dat kan met een PGB! U kiest tenslotte zelf waaraan u uw zakje met geld uitgeeft.

Wat is Zorg in Natura (ZiN)?

Zorg in Natura (ZiN) is de tegenhanger van een Persoonsgebonden Budget. Als u kiest voor Zorg in Natura dan bepaalt de gemeente, uw zorgkantoor of uw zorgverzekeraar van wie u zorg ontvangt, waar u die zorg ontvangt en wanneer u zorg ontvangt. U hoeft zelf niets meer te regelen. Daarmee bent u echter ook de regie kwijt.
Bij Zorg in Natura op basis van de Wlz krijgt u te maken met het Zorgkantoor. Het Zorgkantoor koopt namens haar cliënten zorg in bij zorgverleners (zoals verpleeghuizen) in haar regio. Het Zorgkantoor zal daarbij onderhandelen over de prijs en ook afspraken maken over de kwaliteit en de hoeveelheid van de zorg die haar cliënten zullen ontvangen. Als Wlz-cliënt maakt u gebruik van deze ingekochte zorg. U hoeft zich dus niet druk te maken over het vinden van een zorgverlener of het maken van (contractueel vastgelegde) afspraken. Ook de administratie en de uitbetaling neemt het Zorgkantoor op zich. Wel zo gemakkelijk. Het enige wat u zelf nog moet doen is uw eigen bijdrage betalen.

Wat is het verschil tussen een Persoonsgebonden Budget (PGB) en Zorg in Natura (ZiN)?

Zoals u hierboven al hebt gelezen zijn er 2 grote verschillen tussen een Persoonsgebonden Budget en Zorg in Natura: veel of weinig te kiezen en veel of weinig te regelen.

Kortom, wilt u keuzevrijheid of gemak?

Als u kiest voor Zorg in Natura (ZiN) heeft u veel minder ruimte om zelf te kiezen dan als u kiest voor een Persoonsgebonden Budget. Bij een PGB bent u degene die alles uitzoekt, regelt en bepaalt, bij Zorg in Natura doet de gemeente/het zorgkantoor/uw zorgverzekeraar dat voor u.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een Persoonsgebonden Budget (PGB)?

Voordelen PGB

Het moge helder zijn dat een PGB een aantal duidelijke voordelen heeft:
 1. U behoudt zoveel mogelijk zelf de controle over uw leven
 2. U bepaalt zelf van wie u zorg ontvangt: Met de ene zorgverlener klikt het wellicht beter dan met de andere. Met een PGB kunt u uw persoonlijke voorkeuren vorm geven. Bij Zorg in Natura krijgt u een hulpverlener aangewezen.
 3. U bepaalt wanneer u zorg ontvangt: Een zorginstelling die aan u wordt toegewezen biedt wellicht niet de zorg die u wilt op de tijden dat u daar behoefte aan hebt.
 4. U bepaalt waar u zorg ontvangt: Hetzelfde geldt voor waar u zorg ontvangt, niet alle instellingen zullen overal zorg kunnen verlenen.
 5. Een PGB is vaak financieel gunstiger als u in een particulier verpleeghuis, ofwel zorgvilla, gaat wonen.

Nadelen PGB

Er kleven echter ook een aantal nadelen aan een Persoonsgebonden Budget:

 1. Samen met uw begeleider van AutismeCentraal.nl moet u zelf e.e.a. uitzoeken en regelen.
 2. Er moet een administratie bij worden gehouden. Dit doet AutismeCentraal.nl voor u.
 3. U bent zelf verantwoordelijk voor de financiën. AutismeCentraal.nl ondersteunt u daar natuurlijk bij.

Wat past het beste bij u? Een Persoonsgebonden Budget (PGB) of Zorg in Natura (ZiN)?

Zorg in Natura is een goede keuze voor u:
 • Als u geen zin heeft om zelf een zorgverlener uit te zoeken
 • Als het u niet zoveel uitmaakt welke zorgverlener u gaat helpen en in welke vorm of mate u zorg gaat ontvangen
 • Als u het vervelend vindt om ook een zakelijke relatie met uw zorgverlener te hebben (in de vorm van contracten afsluiten).
 • Als u het lastig vindt om met geld om te gaan.
 • Als u niet verantwoordelijk wil zijn voor de administratie
 • Als u niet aansprakelijk wilt zijn voor de eventuele financiële gevolgenTerug naar de WMO-PGB-pagina